Itosu-Kai tur til Malaysia

Undertegnede er netop kommet tilbage efter en uges ophold med sensei Rene Thyge og hans kone Jeanette samt sempai Michael Andersen fra Bosatsu. Formålet var et møde i Itosu-Kai indkaldt af Sakagami sensei med Itosu-Kai Malaysia som værter. Begivenheden blev afholdt i hovedstaden Kuala Lumpur som er på størrelse med København.

Malaysia er et fantastisk turistmål: der er billigt at bo der, både mht hotelophold, mad, transport (taxi) og souvenirs. De fleste folk snakker godt engelsk og er meget imødekommende så det er intet problem at finde rundt og klare sig. Malaysia er et multikulturelt samfund med blanding af oprindelig malaysisk befolkning, indere og muslimer da landet har været besat af mange forskellige folkefærd igennem dets historie, fx Kina, Portugal, muslimer, Holland og England. Landet blev først selvstændigt i 1957. Valutaen hedder ringgit og står i cirka 166 danske kroner for 100 ringgit. Der er masser af mulighed for at fylde ekstra kufferter op med både lokale souvenirs men specielt kopivarer såsom ure, tasker, sko, bælter og DVD’er. Derudover er Malaysia et naturskønt område med masser af jungle, dyreliv og religiøse lokaliteter. En god blanding af storby og natur. Klimaet er varmt og fugtigt men solen er tit skjult bag skyer (læs: smog) så varmen er til at holde ud. De sanitære forhold er ok men nogle gange skal man lede langt efter et ordentligt toilet hvilket også førte til nogle pudsige situationer, fx var en af de danske deltagere (ingen navne) nødt til at urinere midt på et gulv i et omklædningsrum og et par andre var lige ved at lade vandet i et muslimsk bederum.

Vi rejste torsdag d.10.august fra København og ankom fredag om aftenen efter 11 timers flyvning til Bangkok hvor vi havde 2 timers ventetid indtil vi fløj yderligere 2 timer til Kuala Lumpur hvor det igen tog os 2 timer at kommer igennem alle køerne i lufthavnen. Det blev derfor kun til en kort aftentur i det lokale slumkvarter, hvilket gjorde os lidt pessimistiske mht muligheder for mad og shopping men den pessimisme blev gjort til skamme de følgende dage da vi åbenbart blot havde valgt det dårligste kvarter af alle. Vi boede lidt uden for bymidten og fattigdommen der er til at få øje på. Glædeligt var det dog at vi stødte ind i den Canadiske delegation bestående af Mark (5.dan) fra honbu dojo og hans kone Gaila. Vi mødte også Sakagami sensei samt 4 andre japanske senseier (de var i alt omkring 10 japanerne) og allerede i lufthavnen havde vi mødt Sensei Colin fra Australien der alene repræsenterede sit land.

Lørdag stod den på shopping i Chinatown med den berømte indkøbsgade Petalling Street hvor der blev indkøbt en usandsynlig stor mængde Gucci-tasker og Rolex-ure samt DVD’er. Sempai Michael skabte stor jubel blandt de lokale både på grund af hans flittige shopping men også fordi han åbenbart ligner en lokal wrestler ved navn ”Stonecold”. Denne forveksling levede vi højt på indtil en lokal fandt ud af at Stonecold havde en flot sixpack på maven, hvorefter han tjekkede sempai Michael og………ja så var den superhelt afsløret.

Herefter tog vi hjem på hotellet og fik lidt massage. Om aftenen inviterede Sakagami sensei os på middag på det lokale hotel hvor sensei Rene og ham fik en lang snak omkring de europæiske forhold med engelske Helen som tolk (bosat i Japan og officiel sekretær for IKIF (Itosu-ryu Karate-do International Federation).

Søndag var der møde fra 10-17 med fremmødte fra Japan, Malaysia, Canada, Irland, USA, Sri Lanka, Indien og Danmark. Pakistan var der også – de blev senere på dagen officielt medlem af stilarten. Der blev valgt officials til IKIF blandt andet blev sensei Rene ikke overraskende valgt som ”director” af Danmark og undertegnede fik æren af at blive ”vice-secretary”. Det meste af mødet gik på detaljer omkring næste VM som bliver afholdt i Kuala Lumpur i august 2009. Det fremgik helt tydeligt at Danmark har en helt speciel plads (positiv) i Sakagami senseis og alle andres øjne. Det er en position der blev startet af sensei Leif og som nu bliver ført videre af sensei Rene. Sempai Michael deltog ikke i mødet men så var det godt at han kunne tage fru sensei med på shopping (læs: flere Gucci-tasker). Efter mødet var der officiel middag på en lokal restaurant hvor vi fik snakket med de andre deltagere og spist en masse seafood som ikke umiddelbart faldt i vores smag.

Mandag var der træning hvor vi efter en kort opvarmning gennemgik pinan kataerne samt sanchin og tensho. Sensei gjorde meget ud af at forklare grundstillingerne og paraderne samt fortælle lidt historisk omkring kata-rødder og det væsentlige i kata. Det blev også annonceret at en DVD er under udarbejdelse som kommer til at indeholde alle stilartens kataer. Det glæder vi os til!

Om aftenen fejrede vi Sensei Renes og Jeanettes sølvbryllup på Planet Hollywood med en ordentlig bøf for at kompensere for alt det ris og seafood vi havde spist. Det foregik inde midt i byen hvor der var mange finere handelsstrøg som stod i skærende kontrast til det kaotiske Chinatown.

Tirsdag stod den på lidt sightseeing. Først tog vi til verdens største overdækkede fuglepark, hvilket var ok men heller ikke mere. Herefter tog vi ind til centrum og tog op i et 421 m højt telekommunikationstårn med god udsigt over hele byen. Vi ville også have taget op i verdens højeste bygning, Petrona Towers, men man skal åbenbart købe billet fra morgenstunden. Herefter tog vi hjem til hotellet, hvor vi brugte træningscenteret og badede lidt i poolen. Vi sluttede af i Chinatown med endnu en gang kæmpeindkøb.

Onsdag var det afrejsedag så vi pakkede fra morgenstunden. Vi skulle dog først flyve sent så vi lod vores bagage blive på hotellet og hyrede en taxi til at følge os rundt nogle timer. Det er en billig måde at lave sightseeing på: chaufføren kører os hen hvor vi vil og venter så på os, hvorefter han kører os et nyt sted hen. For 4½ time gav vi det der svarer til 160,- total for 4 mennesker. Billigt. Vi så først nogle varme kilder det blev brugt af de lokale til badning. Vandet i det varmeste bassin var tæt på kogepunktet så det skulle vi ikke nyde noget af. Vi var også en kort smuttur ind i junglen hvor der løb små aber rundt frit over det hele. Varmen og fugtigheden var næsten uudholdelig men vi var der kun 1 times tid. Vi så også nogle kæmpe grotter, der ”bevogtedes” af verdens største statue, en religiøs skikkelse som står foran en meget lang trappe der fører op til grotten. Vi sluttede af med et stort akvarium som lå i et endnu større bygningskompleks. Alt sammen besøget værd. Herfra var det tilbage og hente bagagen og afgang til lufthavnen med en taxichauffør der overskred hastighedsbegrænsningerne med 100% og kørte som en sindssyg. Uden sele naturligvis.

Samlet set er Malaysia et fint turistmål og os der var af sted på turen glæder os alle til at komme derover igen til VM i 2009. Forhåbentlig med en række andre fra Itosu-Kai Karate-Do Danmark.

Sensei Tejs Damkjær

111

Deltagere til fællestræningen 

5655

De glade nyudpegede sekretærer Helen Iwata og sensei Tejs

3322

Sempai Michael, Sensei Rene og Sensei Tejs med Sakagami Sensei.

7777

Verdens højeste bygning, Petrona Towers

Author: Kimi Schwartz

Sempai Kimi Schwartz